'Ze zei meneer tegen me...' Zo blij als dit jongetje uit deze welbekende reclame hier mee was, zo voelen we ons tegenwoordig al snel oud wanneer we met 'meneer of mevrouw' of met 'u' aangesproken worden. 'Zeg maar je hoor!' Hoor ik mezelf steeds vaker zeggen. Vorige week op een netwerkborrel kwamen we op die discussie uit. Wanneer zeg je 'u' en wanneer zeg je 'je'. Hieruit blijkt al dat ik er voor deze blog en mijn website heb gekozen voor 'je'. Maar dat is ook pas sinds kort. Als je de vorige versie van mijn website zou zien, stond alles in de 'u'-vorm. Waarom ik nu gekozen heb voor 'je'-vorm lees je verder in deze blog. Even terug naar de discussie. Er was een ondernemer bij die een Gall & Gall franchise winkel runt. Hij gaf aan dat hij bijna al zijn klanten bij binnenkomst met 'Dag mevrouw of meneer' begroet en met 'u' aanspreekt. Een aantal ondernemers vond dat heel afstandelijk klinken. Maar ik begreep het wel in het type werk dat hij doet. Met klanten die gedegen advies over bijzondere wijnen verwachten. Natuurlijk spreekt hij de echt jongere klanten aan met 'je', maar over het algemeen in de 'u'-vorm. Zo vertelde ik over mijn vorige tandarts, een man achterin de 60. Tijdens mijn behandeling zei hij ineens: 'Ik wil niet dat je me tutoyeert. Dat doen mijn kinderen ook niet.' Ik viel bijna van mijn stoel af. Wie is er hier nou de klant?! Ik vond het erg ongepast en was al niet tevreden over hem. Dit was de druppel. Mij heeft hij niet meer teruggezien. Om maar even aan te geven, hoe je je als klant voelt en wat jij als ondernemer mag verwachten van je klanten. Dat inschatten is erg belangrijk. Maar hoe maak je de keuze? "Ik wil niet dat je me tutoyeert. Dat doen mijn kinderen ook niet." Misschien hoef je niet te kiezen en is mijn advies in directe communicatie (b.v. bij klantenservice, chats en in de winkel) om altijd te spiegelen. Begint de klant met 'Geachte of Beste', spiegel dan terug in de 'u'-vorm. Zegt iemand meteen 'Hi' of 'Hallo', dan is de 'je'-vorm zeker op zijn plaats. Voor je website en al je andere uitingen, kijk je naar je doelgroep en wat ze verwachten. Hoe oud zijn ze? Wat soort product of dienst heb je? Hoe spreken je concurrenten klanten aan? Volg je ze of onderscheid je je juist door de andere vorm te gebruiken?
Zo heb ik dus nu gekozen voor de 'je'-vorm in mijn eigen taal en toon. De 'u'-vorm voelt nu 3 jaar na het live zetten van mijn vorige website niet meer van deze tijd. Zeker in het werk dat ik doe. Waarbij we in marketing en content juist de menselijke kant steeds meer benadrukken van merken en organisaties om zich te kunnen onderscheiden. Ik denk zelfs dat ik met de 'u'-vorm mijn klanten afschrik nu. Ook presenteer ik mezelf nu in de eerste persoon. Voorheen vond ik dat niet professioneel genoeg klinken en dat ik 'te klein' en als eenpittertje zou overkomen. Nu denk ik: 'Ze huren mij toch in op basis van mijn kwaliteiten, niet een heel 'bedrijf'. En dat is wat mij betreft de kern van het verhaal van wanneer je voor tutoyeren kiest of niet. Helemaal afhankelijk van je doelgroep en soort product en diensten die je levert. En als je het niet zeker weet? Vraag het je klanten! Welke persoonsvorm gebruik jij? En waarom? Ik ben benieuwd.
1 Reactie
15/10/2019 16:22:30
Wat gemeen van je tandarts. Wanneer je daar met je mond opengesperd ligt kan je niks terug doen/zeggen.
Antwoord
Laat een antwoord achter. |
Tips & infoVolg mijn blog boordevol content, taal en strategie tips uit mijn dagelijkse praktijk en ervaring met klanten! Archieven
Februari 2020
Categorieën |